כאבים ביחסי מין

אחד הנושאים הכואבים ביותר, תרתי משמע, עבור נשים רבות, הוא כאב בעת קיום יחסי מין, מצב שעלול לנבוע ממספר גורמים רפואיים או רגשיים. המצוקה הגדולה שנלווית למצבי אלה, לצד הכאב הפיזי, היא רגשית. חוסר יכולת לקיים יחסי מין בשל כאב טומן בחובו רגשות קשים של אשמה, חוסר ביטחון, דימוי גוף שלילי ובושה.

רבות בוחרות לשמור את הסוד לעצמן, ולא לחלוק אותו עם איש. מחשבות ברוח "מי ירצה בי" או "אני מקולקלת" מונעות מרבות לפתח קשרים זוגיים, והבדידות שנוצרת עלולה להוביל לתחושות קשות ולעתים אף לדיכאון. אך נשים שמתגברות על הבושה ופונות לטיפול מגלות כי ניתן לפתור את הבעיה.

וסטיבוליטיס

אחת הסיבות הנפוצות לכאבים ביחסי מין היא וסטיבוליטיס – דלקת פתח הנרתיק. הסובלות מהתופעה חוות תחושות של כאב, שריפה, דקירה, או גירוי. הכאבים האלה יכולים להתעורר בעת חדירה, אך לעיתים הם מופיעים גם ללא מגע מיני, דבר שעלול לפגוע קשות באיכות החיים. רבות חוות תחושת אי נוחות ואף כאב עם לבישת בגד צמוד, ואחרות חוות תכיפות במתן שתן, לעיתים תוך כדי כאב.

אצל חלק מהנשים התופעה מתחילה בגיל צעיר, ואצל אחרות מתפתח וסטיבוליטיס לאחר לידה. בכל מקרה, החשוב הוא שיש לתופעה של וסטיבוליטיס טיפול: החל מתרופות, דרך פיזיותרפיה ועד לניתוחים.

וגיניזמוס

תופעה נפוצה נוספת שגורמת לכאבים ביחסי מין היא וגיניזמוס – פחד מחדירה שגורם להתכווצות בלתי רצונית של שרירי הנרתיק, גם כאשר האישה מעוניינת ביחסים. רוב הסובלות מהתופעה דיווחו כי היא החלה עם הניסיון הראשון לחדירה, אך אצל חלקן היא החלה לאחר תקופה של יחסי מין תקינים, למשל לאחר לידה טראומתית, על רקע דלקת או בעת גיל המעבר.

ההשפעה של וגיניזמוס יכולה להיות פחד מכאב, כאב בדרגות שונות בעת חדירה, או חוסר יכולת מוחלט לבצע חדירה. הלחץ והדחק הנפשי שמתעורר בעקבות מקרים כאלה עלול להחמיר את הבעיה וליצור "כדור שלג" שהולך וגדל.

בעיות נוספות

כאבים בעת קיום יחסי מין יכולים לנבוע מסיבות נוספות רבות: וולוודיניה (כאב כרוני בנרתיק שמקורו אינו ידוע), הצטלקות הנרתיק לאחר לידה, בעיות רגשיות שונות ועוד. הבשורה המשמחת היא שעם אבחון נכון וידע מקצועי, ניתן לטפל בהצלחה במרבית המקרים, ורוב הנשים חוזרות בסופו של דבר לנהל חיי מין תקינים ומהנים.

הטיפול בכאבים ביחסי מין

טיפול מקיף ומוצלח בגורמים לכאבים ביחסי מין הוא רב תחומי, ומערב בעת הצורך גניקולוגים, סקסולוגים, פיזיותרפיסטיות מומחיות לשיקום רצפת האגן, ובמקרים של חרדה קיצונית – גם פסיכולוגים או פסיכיאטרים.

אחד הטיפולים האפקטיביים ביותר הוא פיזיותרפיה. זו כוללת לימוד טכניקות הרפיה, וחשיפה הדרגתית למגע ולחדירה במטרה להפחית את רמת החרדה, לשפר את השליטה על השרירים ולהפחית את הכאב. הטיפול נעשה על ידי מגע, עבודת שרירים ותרגול בעזרת מכשיר ביופידבק. טיפול אפקטיבי יכול להחזיר את ההנאה ממין, ולשפר לעין ערוך את איכות החיים של המטופלת.